Homepage ProjectenRuimtelijke plannenNieuwe woonwijk Haarle

Nieuwe woonwijk Haarle

Geplaatst op: 21 januari 2025

Van agrarische gronden naar een nieuwe woonwijk, met maar liefst 65 woningen. Dit project heet 'De Grave' en vindt plaats in de gemeente Hellendoorn. Voor onze opdrachtgever mochten wij de planologische procedure verzorgen die nodig is om de ontwikkeling mogelijk te maken.

Wijk erbij

De gemeente Hellendoorn breidt de kern Haarle uit. Om in de toenemende woningbehoefte te voorzien, komt er aan de noordzijde van het dorp een nieuwe woonwijk. Momenteel zijn de gronden waar de woonwijk wordt gerealiseerd in gebruik als weiland of akkerbouwland. Naast de 65 woningen krijgt de wijk een openbare ruimte met groenvoorzieningen, speelplaatsen, wadi’s en infrastructuur die de wijk verbindt met de bestaande omliggende wegen.

Woningmix 

Het plan voorziet in elk geval in 17 vrijstaande woningen, 28 twee-onder-een-kapwoningen en 16 rijwoningen. Het ontwerp biedt voldoende flexibiliteit om vrijstaande en halfvrijstaande woningen te variëren afhankelijk van de actuele en concrete behoefte. Binnen de vastgestelde woonbestemming is er ruimte om, indien nodig, andere woningtypes te realiseren, tot een maximum van 65 woningen. Alle woningen zijn grondgebonden en levensloopgeschikt, waardoor zowel starters als senioren van voldoende nieuw aanbod worden voorzien.

Passende overgang

Alle woningen worden voorzien van een kap, maar de wijk is verder welstandsvrij. Er zijn echter wel regels opgesteld om de wijk goed te laten aansluiten bij de bestaande landelijke omgeving. Rondom de woningen wordt een groenbestemming aangelegd en er wordt veel groen aangeplant om een natuurlijke overgang te creëren.

Procedure en uitvoering

We hebben met succes de planologische procedure bij de gemeente Hellendoorn doorlopen en in alle benodigde onderzoeken voorzien. Zo hebben we een AERIUS-berekening uitgevoerd en een bodemkundig en hydrologisch onderzoek laten doen.

Waterbeheer speelt een belangrijke rol in dit project, zowel tijdens de uitvoering als in de uiteindelijke inrichting. Het hemelwater wordt via het straatoppervlak naar de nieuw aangelegde wadi’s geleid, waar het op natuurlijke wijze kan infiltreren en afvoeren. Bij extreme regenval wordt overtollig water via overstortputten afgevoerd naar de waterschapssloot. Deze slimme afwateringsoplossing helpt wateroverlast tijdens hevige regenval te voorkomen. Daarnaast draagt het gebruik van asfalt voor de bouwweg bij aan een duurzamer materiaalgebruik, aangezien dit asfalt na afronding van de werkzaamheden hergebruikt kan worden.

Vanaf november 2024 wordt de grond bouwrijp gemaakt, zodat in mei 2025 kan worden gestart met de bouw van de wijk.