Homepage ProjectenProcesmanagementReevedelta Kampen

Reevedelta Kampen

Geplaatst op: 7 maart 2025

Met 3.600 woningen in compleet nieuw op te richten wijken en buurten is de Reevedelta in Kampen het grootste woningbouwproject van de provincie Overijssel. Een project van deze omvang vraagt om ervaren projectleiders. Adviseur Marcel Hesselink is een van hen.

thumbnail

Projectbegeleider

Marcel Hesselink

Opdrachtgever

Gemeente Kampen

Wonen in de Reevedelta

“Wonen aan weids water, met de natuur aan je voeten. Dat is de Reevedelta, het nieuwe waterfront van de historische Hanzestad Kampen. Aan de vruchtbare oevers van het Reevediep wordt de komende jaren een duurzame, veilige woonomgeving ontwikkeld, waar wonen in en met de natuur vooropstaat.” Een project dat zichzelf bijna verkoopt én waarvan de eerste woningen al zijn betrokken. Reeve, Stationskwartier, het Onderdijks, Venekwartier en Oeverwal zijn de wijken die de komende jaren op de uiterwaarden van Kampen zullen verrijzen.

Projectleider aan het roer

Marcel Hesselink is inmiddels bijna anderhalf jaar betrokken bij de Reevedelta als projectleider ruimtelijke ordening en omgevingsplannen. Hij is verantwoordelijk voor het doorlopen van de planologische procedures die nodig zijn voor de realisatie van de nieuwe wijken. Naast woningen moeten er infrastructuur, supermarkten, detailhandel, een sportcampus en een (tijdelijke) school komen.

“Het project is opgedeeld in verschillende deelopgaven, waaronder een aantal versnellingsprojecten,” legt Marcel uit. De oprichting van een tijdelijke school en de aanleg van een fietsbrug zijn hier voorbeelden van. “Ik coördineer de procedures en stem af met alle betrokken partijen die voor de RO-procedures nodig zijn en kennis of producten moeten aanleveren, zowel binnen de gemeente Kampen als daarbuiten.”

Werken onder de Omgevingswet

Niet alleen de omvang maakt dit project uniek, het is ook een van de complexere projecten binnen de Omgevingswet. “In de kern is werken onder de Omgevingswet niet heel anders dan voorheen, maar de procedures en instrumenten zijn wel veranderd of nieuw,” zegt Marcel. Dit maakt het werk voor de Reevedelta dynamisch en uitdagend. Veel experts worden ingeschakeld om vragen te beantwoorden en knelpunten op te lossen. De eerste bewoners zijn inmiddels verhuisd, en de laatste woningen worden naar verwachting rond 2030 opgeleverd. “Mijn taak is om dat proces in goede banen te leiden. We werken veel met procedures voor buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA), waarbij soms op de achtergrond al een wijziging omgevingsplan in procedure wordt gebracht. Uiteindelijk wordt alles samengevoegd in een groot allesomvattend Omgevingsplan.”

Financiële uitdagingen en stikstofproblematiek

Naast de Omgevingswet speelt er nog een ander vraagstuk: de financiële uitdagingen voor gemeenten. Door aangekondigde bezuinigingen vanuit het Rijk staat ook de gemeente Kampen voor het zogenaamde ravijnjaar. In 2026 zal er minder geld uit het gemeentefonds beschikbaar zijn, wat invloed heeft op projecten zoals de Reevedelta. “We moeten nog bewuster omgaan met uitgaven en zoeken naar manieren om efficiënter te werken of extra inkomsten te genereren,” aldus Marcel.

Daarnaast is er de stikstofproblematiek. De recente uitspraak van de Raad van State over intern salderen heeft gevolgen voor heel bouwend Nederland, inclusief de Reevedelta. “We zijn nog volop bezig met de impactanalyse,” zegt Marcel. “Sommige trajecten zullen vertraging oplopen, terwijl andere gelukkig door kunnen gaan. We volgen de ontwikkelingen bij de provincie en het Rijk nauwlettend.”

Een bijzonder gebied

Naast de wet- en regelgeving en financiële uitdagingen is de projectlocatie zelf ook bijzonder. De Reevedelta ligt in een uitgestrekt landschap, omringd door water, dijken en uiterwaarden. “Het is een ruig gebied. Als het waait, waait het hard. Als de zon schijnt, wordt het snel warm. En als het koud is, is het écht koud,” beschrijft Marcel. Toch is het gebied verre van leeg: vogels, insecten en andere dieren hebben hier hun thuis. De uitdaging is dan ook om een goede balans te vinden tussen natuur en leefomgeving.

Toekomstperspectief

Ondanks én door de uitdagingen is Marcel enthousiast over het project: “Het is fantastisch om hieraan bij te dragen. De dynamiek van alles wat er speelt, de grote opgaven die voor ons liggen en het toekomstbeeld dat we samen realiseren: dat maakt dit werk ontzettend mooi. Over een paar jaar wonen hier duizenden mensen in een unieke, duurzame omgeving. Dat vooruitzicht geeft enorm veel energie.”