Homepage ProjectenRuimtelijke plannenVAB-zorgboerderij

VAB-zorgboerderij

Geplaatst op: 26 maart 2024

VAB staat voor Vrijkomende agrarische bebouwing. Deze regeling is een beleidsinstrument om agrarische bedrijfsbebouwing opnieuw te gebruiken voor nieuwe, vaak niet-agrarische, functies. Een aantal gemeenten in de regio kent dergelijk beleid.

thumbnail

Projectbegeleider

Gerrieanne Minkjan

Van paardenhouderij naar zorgboerderij

Een mooi voorbeeld van een VAB-project in Twente is deze. Op het perceel stonden diverse faciliteiten ten behoeve van een paardenhouderij zoals een buitenbak en stapcirkels. Ook staan er meerdere schuren, een woonboerderij en een plattelandswoning. 

Voor de initiatiefnemers mochten wij de planologische procedure verzorgen die ervoor heeft gezorgd dat op de locatie een zorgboerderij mogelijk is. In deze kleinschalige zorgboerderij is plaats voor maximaal 11 cliënten. De agrarische functie wordt omgezet naar een maatschappelijke functie en het houden van dieren wordt ondergeschikt aan de hoofdfunctie van het erf: het zorgen voor de cliënten. Een plattelandswoning is een van oorsprong agrarische bedrijfswoning die is gekoppeld aan de agrarische functie. Nu de agrarische functie wordt omgezet naar een maatschappelijke functie wordt de plattelandswoning een reguliere burgerwoning.